proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Graffiti, un alt mod de exprimare a frondei adolescentine

Spre disperarea proprietarilor de imobile, fie ele sedii de firme sau locuinţe, această (arareori) artă ia amploare 

Un spray cu... istorie  
Primele graffiti au apărut în preistorie, pe suprafeţele relativ netede ale peşterilor. A fost prima formă de artă plastică experimentată de homo sapiens. În dicţionarul explicativ al limbii române, substantivul apare întâi sub forma de ?graffito? (arheologie), cuvânt provenit din limba italiană şi care înseamnă inscripţie sau desen executat prin zgâriere pe monumentele antice. În sensul actual ar însemna inscripţii zgâriate pe pereţi. Desigur, o zgârietură are calitatea de a păstra foarte multă vreme mesajul, fie că este un text sau o imagine. Dar revoluţia tehnologică îi scuteşte pe grafferi de prea multă muncă. Astăzi nu mai e nevoie nici de pensulă, nici de borcanul cu vopsea. Cu un spray, un text se scrie în câteva secunde, iar un desen se face în câteva minute.  
La Timişoara se puteau vedea până în anii trecuţi faţade scorojite, care dădeau la iveală un alt soi de graffiti: cel politic. Era vorba de îndemnul ?Votaţi soarele?, însoţit de un soare stilizat, aplicat de partizanii Partidului Comunist Român înainte de alegerile aşa-zis libere organizate în deceniul cinci al secolului al XX-lea. În ultimii ani de dictatură comunistă, umbla prin Timişoara zvonul că, pe unele drumuri naţionale din Ardeal ar fi apărut pe şosele lozincile ?Jos Ceauşescu? şi ?Jos dictatura?. În cauză ar fi fost autoturisme care se deplasau noaptea, iar ocupanţii ar fi avut matriţe. În timpul Revoluţiei din Timişoara din 1989, a apărut un alt val de graffiti politic, cel anticomunist. După decizia Frontului Salvării Naţionale de a participa la alegeri, primele alegeri libere de după 1989, cei care au fost împotriva transformării F.S.N. în partid politic au luat atitudine. Urme ale grafferilor de atunci se mai pot vedea şi astăzi pe unele ziduri din Timişoara.  
După pseudonimele pe care şi le aleg, grafferii nu sunt străini de Internet. Cine va studia underground-ul şi jargoanele folosite de puştimea care ?se dă? pe net sau dă cu spray-ul pe ziduri va constata foarte multe similitudini. E şi firesc.  
De la bun început, trebuie ştiut că graffiti înseamnă, pe de-o parte, imagine, iar pe de alta, text, chiar dacă, deseori, textul se transformă el însuşi în imagine. Textele se pot împărţi şi ele în funcţie de ceea ce comunică.  
Grafferii înşişi împart graffiti în trei grupe: artă, vandalism, metrouri şi trenuri. Cei care se respectă nu ?dau? pe ?biserici, obiecte de cult, religioase, monumente cu valoare istorică? (din interviul luat de DJ Strike lui Cage, pe www.4elemente.ro). De regulă, grafferii sunt nişte băieţi ce riscă mereu, dar în România s-au organizat totuşi şi câteva (prea puţine la număr) concursuri legale de ?dat? pe ziduri cu spray. 
Politizare 
În România de astăzi, cel mai riscant este să inscripţionezi pe ziduri sloganuri antistatale, antidemocratice, revizioniste, revanşarde sau antisemite. Timişorenii îşi amintesc, desigur, de un graffiti apărut în prima decadă a lui noiembrie 2003 pe statuia Sf. Maria şi Sf. Ioan Newpomuk din Piaţa Libertăţii, al cărui text suna astfel: ?Anti România pro autonomia?. A fost un text considerat revizionist, separatist. Au luat atitudine chiar şi politicienii. S-a scris despre asta în ziare, s-a vorbit la radio şi la televiziune. Municipalitatea a avut grijă să înlăture rapid inscripţia. A mai rămas însă o inscripţie similară la scările ce duc la pasajul subteran de lângă podul dinspre Piaţa Maria: ?Timişoara vrea autonomie?.  
Un graffiti care face furori în cartierul Cetate este cel în care apar două siluete omeneşti negre, în care una ţinteşte un pistol în capul celeilalte. O asemenea lucrare a fost imprimată şi pe unul din stâlpii de la poarta de intrare în curtea Catedralei Ortodoxe Sârbe din str. E. Ungureanu, cu un text în arabă sub ea. Ceva mai târziu, surse poliţieneşti ar fi tradus astfel acest graffiti: un banal semn de circulaţie utilizat în ţările arabe şi unde silueta cu pistolul ar ţine în mână, de fapt, un aparat radar. Iar textul în arabă ar însemna: ?Viteza te omoară!?. No comment! 
Poli, NATO etc.  
Un loc important îl ocupă însă şi graffiti dedicate echipei de fotbal Poli Timişoara, pe departe dominant în mai toate cartierele. Ici-colo câte-un graffiti pentru Dinamo, Steaua sau Rapid. Probabil mai mult pentru a-i întărâta pe capii găştilor de cartier.  
Unele graffiti apar ca urmare a unor mişcări naţionale sau internaţionale bine concertate, coordonate fiind prin intermediul Internetului, îndeosebi cele de natură antifascistă, antisemită, anarhistă sau de coloratură ecologistă. O zvastică înscrisă într-un  cerc şi barată este opera antifasciştilor (?antifa?, în jargon). Un ?A? înscris în cerc ar fi un însemn al anarhiştilor. 
Artă adevărată  
În Timişoara, cu siguranţă cel mai ?pictat? loc îl constituie pereţii pasajului subteran din zona Catedralei Mitropolitane, paralel cu Bega. Aici grafferii s?au întrecut pe ei înşişi, suprafaţa fiind deosebit de generoasă. Este singurul loc din oraş unde graffiti a fost ridicat la rang de artă şi poate mulţi dintre puştanii Timişoarei ar trebui să meargă acolo să înveţe ce anume înseamnă arta graffiti (atenţie, însă, locul e foarte periculos din cauza maşinilor). Aici se pot vedea câteva tablouri (canvas), unele bine realizate din punct de vedere artistic şi ideatic. Nu mai sunt puştanii care s-au trezit cu un spray în mână, ci maeştri. Nici nu e de mirare într-un oraş unde există totuşi un liceu de arte plastice şi o facultate în domeniu. În acest context, trebuie neapărat semnalată şi porţiunea de zid (aproximativ 100 de metri lungime) de vizavi de Facultatea de Construcţii (Complexul Studenţesc), de data aceasta fiind realmente vorba de pictură. Explicaţia realizării este notată chiar pe zid: ?Acesta este cel de-al 111-lea perete pictat în cadrul proiectului internaţional ŤMural globalť sub egida U.N.E.S.C.O. şi iniţiat de Klaus Klinger, artist din Düsseldorf - Germania?. Lucrarea aparţine unor artişti plastici profesionişti din Germania şi România, dar şi unor elevi de la Liceul de Arte Plastice şi de la Fundaţia ?Rudolf Walter? şi unor copii, fiind executată cu pensula (ceea ce-i fură mult din efectul obţinut prin folosirea spray-urilor) în iunie 2003. Este dată şi o adresă de Internet: www. mural-global. org. 
Vandalism şi alegeri  
De graffiti nu scapă nici scaunele şi nici pereţii mijloacelor de transport în comun. Venite curate din Germania sau Franţa, chiar second-hand fiind, vagoanele de tramvai sau troleibuzele timişorene sunt acum pline de mâzgălituri infantile, să nu le spunem graffiti pentru că i-am supăra pe adevăraţii grafferi. Pe Internet, acestor începători li s-ar spune lammeri. Dacă în plină campanie electorală, pe telefoanele mobile sau pe calculatoare am avut de-a face cu SMS-uri sau SPAM-uri politice, zidurile au fost însemnate cu imagini sau texte similare. Până mai zilele trecute (dacă nu şi acum când citiţi aceste rânduri), pe obloanele de la geamurile pivniţei unei clădiri situate în Piaţa Unirii, colţ cu str. V. Alecsandri, se puteau vedea graffiti în roşu, dedicate lui Traian Băsescu: chipul pe-atunci al candidatului la preşedinţie, sub care scria (redăm întocmai): ?Bă, se scuate ţara la liman!?.  
Ştampile sau matriţe?  
Tot în cartierul Cetate apar diferite nume: Vladimir Bulat, Tilo Shulz, Boris Buden (şi cuvântul ?punk? aplicat ulterior, de altcineva, deasupra). În Complexul Studenţesc, chiar şi ?Lia Perjovschi?. După modul de realizare a matriţei şi după vopsea, toate par a purta semnătura uneia şi aceleiaşi persoane. În prima parte a lui 2004, oraşul fusese umplut cu graffiti ?bastard?. După execuţie, la fel, pare a fi fost una şi aceeaşi persoană. Deosebit de bine realizate sunt însă două desene: un tanc şi un autoturism (pare-se marca BMW): tancul, realizat pe pereţii unei clădiri de lângă Palatul Dicasterial, a fost făcut în negru şi gri-argintiu. După precizia execuţiei, gândul te duce la existenţa unui set de matriţe de genul celor folosite îndeosebi în mediul rural, la împodobit pereţii caselor.  
  
O palmă pe obrazul Timişoarei 
?We are winning? (?Am câştigat?) şi semnul ?A? barat alături (zona Spitalului de oftalmologie). Să fie vorba de câştigarea vreunui meci de fotbal, având în vedere expresiile alăturate şi numele a două echipe de fotbal, respectiv ?Poli? şi ?Steaua?, sau de confruntarea între ei a exponenţilor anarhismului, antiglobalismului, extremei drepte, punkismului,  ecologismului, neonazismului, neofascismului sau rasismului din Timişoara, dacă luăm în seamă un graffiti alăturat: o zvastică înscrisă într-un cerc şi barată, sub care scrie ?antifa? de la ?antifascism?? Oricare dintre cele două variante este plauzibilă (să fi fost autorul lui ?We are winning? stelist?). Trebuie însă observat că, per ansamblu, superactivismul anarhiştilor/punkiştilor poate până la urmă să dăuneze imaginii Timişoarei datorită unui număr exagerat de mare de graffiti împotriva neonazismului, neofascismului sau rasismului, de parcă am fi un oraş dominat de Ku-klux-klan, de vreun nou Hitler sau de cine ştie cine din extrema dreaptă. Nu negăm existenţa efemeră a zvasticilor desenate mai degrabă de copii teribilişti decât de adepţi ai nazismului, dar cei care se grăbesc să le şteargă ar trebui tot atât de repede să şteargă şi reacţiile taberei adverse (zvastica în cerc, barată), motivul fiind cel expus mai sus. În fine, iată şi un alt exemplu de graffiti din oraş. Bombardarea Iugoslaviei de către NATO a lăsat urme foarte puţine. În documentarea noastră am găsit un singur graffiti anti-NATO şi anume în Piaţa Crucii: o zvastică între braţele căreia sunt desenate cele patru litere de la NATO (ciudat faptul că, vrând să demonstreze că sunt împotrivă, luptătorii/simpatizanţii antinazişti sau antirăzboi desenează cele mai multe zvastici). 
AGENDA nr. 4/22 ianuarie 2005 
 
No votes yet

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1143314
  • Unique Visitors: 24976
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 0 vizitatori online.