proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

„Cenad - Studii monografice“, în atenția mass-media

 

 

Material apărut în revista „Cenăzeanul“ nr. 6/2012:
 
„Cenad – Studii monografice“, scrisă de Dușan Baiski și tipărită în noiembrie 2012, la Editura „Artpress“ din Timișoara, cu sprijinul financiar integral al Consiliului Local și al Primăriei Cenad, a stârnit interesul mass-media. Astfel, TVR Timișoara, realizatoarea TV Tania Țunaș l-a avut invitat în emisiunea sa în direct „Vezi... ce-ți dorești“, din 15 noiembrie, între 21,30 și 22, pe scriitorul Dușan Baiski. Desigur, în centrul atenției s-a aflat cartea, dar mai cu seamă ceea ce a existat dincolo de ea: munca de documentare, de scriere, relația sentimentală a autorului cu localitatea etc.
Un amplu material de prezentare a scris și istoricul Liubomir Stepanov în săptămânalul timișorean de limbă sârbă „Naša reč“.
Iar cotidianul național de limbă germană „Allgemeine Deutsche Zeitung“ din București a acordat în cadrul suplimentului local „Banater Zeitung“, sub semnătura Ralucăi Nelepcu, un interviu de o pagină cu Dușan Baiski.
Cu toate că este vorba de o carte de studii istorice, revista „Orizont“, publicația lunară a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timișoara, găzduiește în nr. 12/2012, pe pagina a doua, în cadrul rubricii „Documentar“, sub titlul „Provinciile eterne“, sub semnătura lui Cornel Ungureanu, reputat critic literar și liderul Filialei, un material generos, dedicat cărții lui Dușan Baiski. Cităm din debutul acestuia: Dușan Baiski a publicat cărți de poezie, proză, de eseu, de studii privind spațiul bănățean. Inițiator și director al programului digital Banaterra - Enciclopedia Banatului. E un autor bilingv, scrie în limbile română și sârbă. E un foarte activ traducător. Prin alte cărți, de publicistică vie, aparține actualității: a scris despre ultimele decenii ale Iugoslaviei și ale Serbiei pagini din care nu lipsesc adevăruri esențiale, nu o dată uitate de comentatorii politici. Sau «apolitici»“. Iată și finalul articolului: „Cum se oglindește Istoria României, istoria Europei în istoria satului numit Cenad? O cercetare vie, realizată sub semnul unei Enciclopedii a Banatului, în curs de elaborare. O mai bună definire a Europei Centrale poate porni și de la istoria, cultura, devenirea Cenadului.“
 
 
Your rating: None Average: 4 (1 vote)

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1132735
  • Unique Visitors: 24743
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 0 vizitatori online.