proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Alin Totorean şi-a descoperit semenii din India, în a treia etapă a unui proiect personal

Temele urmărite de arădean au fost: istoria, religia şi viaţa cotidiană 

 
De ce India?  
O întrebare absolut firească atunci când cineva se gândeşte să facă un asemenea drum. După cum spune, Alin pregătise iniţial un proiect în Africa, dar fiind ceva mai costisitor, nu a găsit în totalitate fondurile necesare. Negăsind sprijinul scontat, Alin a lăsat la o parte Africa şi a trebuit să caute altă destinaţie, un alt traseu. ?Doream o ţară care putea să-mi ofere destule subiecte pentru filme, fotografie şi textele pentru reviste - povesteşte el. Mergând singur, având echipament scump la mine, oamenii trebuiau să fie paşnici, cu apropiere de religie, ceea ce consideram că îmi dă oarecare siguranţă?. Din cele trei-patru variante, a ales India. ?Este o ţară reprezentativă şi înseamnă ceva pentru fiecare dintre noi. Pe de altă parte, din Bucureşti se dă viză pe timp de şase luni. Deci, ajuns în India, puteam să-mi văd liniştit de treabă, pentru o perioadă lungă. Şi, pe măsură ce-mi făceam documentarea, am găsit multe locuri interesante, despre care la noi nu se cunoaşte nimic. Dar, şi pe plan personal mi am dorit foarte mult să văd India. Citisem tot felul de poveşti şi descrieri ale acestei ţări. Reprezenta pentru mine un mister şi voiam să văd realitatea?. A strâns banii cu mare greutate, partea financiară reprezentând marea sa problemă. O parte din suma necesară a acoperit-o el însuşi. În mare, sponsori i-au fost aceiaşi ca şi pentru expediţia din Mongolia.  
Tot banii l-au forţat să aleagă varianta de traseu cea mai ieftină. A călătorit cu microbuzul până la aeroportul din Budapesta, deoarece a optat pentru cursele companiei ?Aeroflot?. Traseul a fost: Budapesta - Moscova - Mumbai. În capitala Rusiei a schimbat avionul. ?Atât la ducere, cât şi la întoarcere, din Moscova am plecat cu mai bine de două ore întârziere. Alte probleme, până în India şi înapoi, nu am avut?. Pe drum a cunoscut şi doi români. Pe Florin Cheţan, un timişorean care, acum un an şi ceva, a petrecut şi el patru luni în India. Iar la Budapesta, stând la coadă pentru îmbarcarea în avion, a cunoscut o româncă din Satu-Mare, căsătorită de ani buni, în India. Domiciliază în Delhi şi fusese în ţară, împreună cu fetiţa sa de 4 -5 ani.  
Despre destinaţie  
Când un om porneşte într-o anumită călătorie, el va pleca, vrând-nevrând, cu anumite clişee despre acea destinaţie. ?Aveam impresia că India înseamnă în foarte mare măsură dans, muzică, poezie - o viaţă oarecum idilică. Aşa cum ne este ea prezentată în filmele indiene, dar şi-n cele documentare. Nu a fost chiar aşa? După ŤMongolia 2000, ŤAnatolia 2004ť, India a reprezentat a treia etapă a proiectului personal ŤDescoperă-ţi semeniiť. Ca şi în celelalte călătorii, am mers cu scopul de a strânge cât mai mult material informativ pe bandă video, pe film foto şi însemnări, pe care ulterior, pe diverse căi, să le fac cunoscute cât mai multora. Aşadar, nu a fost nicidecum o călătorie turistică, doar de plăcere. Aşa că, de acasă am avut un plan bine stabilit (la care i-am mai adus mici modificări acolo? ), cu obiective clare pe care trebuia să le ating. Ştiam ce caut şi ce am de făcut, pentru a face interesantă şi pentru alţii călătoria mea. Ca temă principală am avut istoria şi religia, în paralel urmărind şi viaţa cotidiană. Am căutat să ating cele mai reprezentative locuri din India. Foarte multe dintre acestea sunt incluse în patrimoniul mondial. Datorită importanţei lor, tot ce aveam în plan trebuia (neapărat) vizitat?. 
Obiective  
Semenii se pot cunoaşte şi prin ceea ce au realizat de-a lungul istoriei. Iar istoria unei ţări ca India este foarte bogată. Printre obiectivele ?de preţ? pe care le-a vizitat au fost: Hampi - fosta capitală a marelui imperiu Vijayanagar; bisericile portugheze din Old Goa;  
Orchha - un oraş medieval care arată şi azi ca în secolele VI-VII, când a fost construit; complexul musulman Imambara din Lucknow; stupele budiste de la Sanchi; Bodhgaya - locul unde Buddha a atins iluminarea; monumentele mogule de la Sikandra şi Fatehpur Sikri. Poate cel mai important obiectiv, povesteşte Alin, în primul rând pentru el personal, a fost Izvorul Gangelui. A ajuns la Gaumukhun, munte înalt de 4 000 de metri, la gheţarul de unde iese apa râului sacru. 
Între groază şi extaz  
Contactul cu ţara de destinaţie nu a fost unul chiar deloc plăcut. ?În primele momente am fost speriat de ce văzusem. Prima dimineaţă mi am petrecut-o în Mumbai, pe nişte străzi mizerabile. Gunoaie şi familii ce locuiau pe străzi, făceau parte din decor. Căldura de peste 30 de grade, mulţimea de oameni în continuă mişcare, gălăgia permanentă, mâncarea preparată la colţ de stradă în condiţii insalubre m-au pus pe gânduri, întrebându-mă oare cât voi rezista. După câteva zile însă, m-am acomodat şi totul a fost O.K. La plecarea din India, după cinci luni, am fost chiar trist că părăsesc această ţară. Mi-a plăcut India cu tot ceea ce înseamnă ea. Deşi viaţa acolo este grea şi fiecare indian are propriile lui probleme, în momentul când dialoghează îşi zâmbesc unul altuia. Cred că este un lucru bun pentru fiecare. M-a impresionat şi munca grea pe care o fac foarte mulţi, pentru câteva rupii pe zi. Sunt oamenii care trag la ricşă, din Kolkata. Sunt pescarii din Fort Cochin care trag toată ziua de funiile plaselor de pescuit chinezeşti, pentru câteva kg de peşte zilnic, vândut ulterior la un preţ derizoriu. Sunt hamalii din gări şi din zona diverselor depozite, ce îşi Ťrupť spatele cu mărfurile grele. I-am văzut pe sinistraţii din Chennai, afectaţi de tsunami-ul de anul trecut, oameni ce trăiesc în condiţii greu de imaginat. Viaţa tuturor acestor oameni m-a marcat profund?. 
Muşcat de şarpe  
Un asemenea drum poate însemna şi accidente, mult mai greu de suportat departe de casă, de prieteni, de cunoştinţe. L-am întrebat pe Alin care este cea mai nefericită amintire din tot acest drum. ?Cel mai grav lucru ce mi s-a întâmplat am fost muşcat de un şarpe, la glezna stângă, lângă tendonul lui Achile. După o primă zi în care am avut ameţeli, transpiraţii, greţuri şi o oboseală generală, laba piciorului stâng mi s-a tumefiat. La locul muşcăturii am avut o umflătură cât podul palmei. O săptămână nu prea am putut sta în picioare. Ca să ies din cameră, pentru două-trei ore pe zi, foloseam fiole de Algocalmin, pentru a mi diminua durerile. Apoi durerile au dispărut, iar din rană a început să iasă puroi. Abia după o lună, timp în care am umblat încălţat doar cu şlapi, rana mi s-a închis şi piciorul a revenit la forma anterioară, ca dimensiuni. Cicatricea însă a rămas. Datorită conjuncturii, după muşcătură, nu am ajuns la vreun doctor. M am oblojit singur cu antibiotice şi cele găsite în propria-mi trusă sanitară. Am riscat mult, dar bine că acum totul este OK?.   
   
   
   
   
   
O radiografie... biografică  
Alin Totorean s-a născut în urmă cu 37 de ani. În 1995 a absolvit Facultatea de Mecanică din Timişoara. Este reporter special pentru revista ?Terra Magazin?, prim-vicepreşedinte al Fotoclubului Arad, membru în consiliul de conducere al Asociaţiei Speologice ?Speowest? Arad şi custode al Rezervaţiilor Speologice - peştera Duţu şi peştera Sinesie. De două decenii practică turismul montan, turismul de altitudine şi ascensiunile de iarnă. În cei 16 ani de când practică speologia, a parcurs unele dintre cele mai dificile peşteri şi avene din ţară. Această experienţă i-a adus funcţia de preşedinte al Asociaţiei Speologice ?Speowest? din Arad. În 2001 a obţinut premiul III la Concursul de tehnica speologiei alpine, ţinut la Padiş. Anul 2003 a fost pentru Alin Totorean unul decisiv. A fost anul primei sale expediţii solitare, în Mongolia, unde a călătorit vreme de două luni şi jumătate. În 2004 va face o călătorie de trei săptămâni în Anatolia (Turcia) pentru a vizita principalele foste aşezări greceşti, romane şi liciene. În perioada septembrie 2000-martie 2001, va realiza pentru TV Arad emisiunea ?Hoinar prin ţară? (imagine, text, regie etc. pentru 16 filme documentare a câte 15-20 de minute fiecare). Pentru filmele sale a obţinut numeroase premii: premiul I, în 2000, la ?Lira Arădeană?; premiul pentru debut video, în 2001, la Festivalul ?Speoarta?, Blaj; premiul I, în 2002, la ?Lira Arădeană?; premiul II în 2002, la Festivalul ?Speoarta?, Blaj; premiul I, în 2003, la Carnavalul Zăpezii, Straja. A publicat peste 30 de articole şi fotografii în diverse publicaţii: ?Vacanţe şi Călătorii?, ?Terra Magazin?, ?National Geographic România?, ?Carpatica Adventure?, ?Carpatica - Anotimpurile Muntelui?, ?Photo? (revistă franceză de fotografie), ?Doxi?. În toate acestea a prezentat diverse zone şi trasee montane, explorări de peşteri, relief carstic, probleme legate de protecţia mediului, iar din septembrie 2003, relatări despre rezultatele expediţiei în Mongolia. Tot Mongolia a fost şi tema principală a câtorva sesiuni de comunicări ştiinţifice: Filiaşi, ?Educaţia tineretului şcolar pentru un mediu sănătos?; Deva, ?50 de ani de la înfiinţarea Societăţii de Geografie?; Bucureşti, ?Sesiunea anuală de comunicări ştiinţifice? a Facultăţii de Geografie.  
Numeroasele sale explorări ale naturii i-au permis realizarea a nenumărate fotografii şi, implicit, de expoziţii: ?Mongolia 2003? - expoziţie personală la Salonul Naţional de Presă Bucureşti, noiembrie 2003; ?Pro Natura? - expoziţie de grup la Palatul Cultural Arad, aprilie 2004; ?Mongolia 2003? - expoziţie personală la Târgul KIDEXPO Bucureşti, iunie 2004; ?Fotoclub Arad - 35 de ani? - expoziţie de grup la Sala Clio Arad, august 2004; ?Turcia 2004? - expoziţie personală la Salonul Naţional de Presă Bucureşti, noiembrie 2004; ?Salonul de iarnă? - expoziţie de grup la Sala Clio Arad, decembrie 2004. Tot Mongolia a fost şi subiectul câtorva proiecţii de diapozitive: Petroşani, la Simpozionul ?Turismul ca premisă în asigurarea durabilităţii de la nivel local la nivel mon-dial?; Arad şi Straja - ?Mongolia 2003?. Articole şi fotografii ale lui Alin Totorean se pot găsi pe site-urile www.fotomagazin.ro şi www.alpinet.org.  
Agenda nr. 30/23 iulie 2005
No votes yet

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1128934
  • Unique Visitors: 24668
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 1 vizitator online.