proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

O grădină în onoarea împăratului Franz Jozef

Grădinile cu flori 

Puţine au fost, până în secolul al XVIII-lea, grădinile cu flori. Acestea erau amenajate îndeosebi în incintele mănăstireşti. Însă şi aici, în straturile cu zarzavaturi, legume şi condimente se cultivau îndeosebi flori utile pentru diverse leacuri. Asemenea grădini existau şi în preajma construcţiilor religioase şi a locuinţelor celor înstăriţi. În provinciile istorice româneşti, amenajarea grădinilor a suferit diferite influenţe. În Transilvania şi Banat, de exemplu, datorită legăturilor cu Viena şi Budapesta, au fost la modă parcurile franceze. Pe când în Moldova şi Ţara Românească s-au amenajat grădini de tipul celor italiene, cele două state având legături cu Veneţia. După cucerirea otomană, grădinile de aici capătă un caracter oriental. Factorii care au contribuit la dezvoltarea grădinăritului în Transilvania, scria arhitectul Rică Marcus, în cartea sa ?Parcuri şi grădini în România" (Ed. Tehnică, Bucureşti, 1958), au fost emigranţii şi catolicismul (care foloseşte flori şi plante ornamentale în desfăşurarea slujbelor şi procesiunilor sale). 
Alt fel de asediu  
La sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul celui de-al XIX-lea, Timişoara se află şi ea în ton cu vremurile. Pe de-o parte, datorită modului de producţie, începe să crească numărul locuitorilor oraşului. Pe de altă parte, datorită noilor tehnici militare de atac tot mai avansate, spaţiile de apărare din jurul cetăţii devin inutile. Drept pentru care se începe amenajarea unui lanţ de parcuri, proces care va dura un secol.   
În 1850, Cronin Cromberg, guvernatorul de atunci al Timişoarei, a dispus să se planteze arbori pe terenul viran existent între Cetate şi Fabric, zona devenind în timp ceea ce astăzi se cunoaşte sub denumirea de Parcul Poporului. În 1870, se plantează arbori şi flori între cetate şi Iozefin, pe un loc unde, în timp, au existat mai multe cimitire. Numit la început Parcul Scudier (după numele baronului Anton Scudier), acesta a avut diverse denumiri: V.I. Stalin, iar în prezent, Parcul Central. Şi tot în 1870, cu ocazia venirii la Timişoara a împăratului Franz Jozef, edilii oraşului dispun amenajarea malului drept al Canalului Bega, pe o suprafaţă de 90 000 de metri pătraţi. Aceasta va fi plantată cu arbori de foioase şi conifere. De asemenea, se vor amenaja şi covoare florale. Este bine ştiut faptul că, în 1870, profitându-se de vizita împăratului austriac, Timişoara a fost şi gazda vizitei paşei Ahmed Razim, guvernatorul vilaietului Dunărea şi, ca atare, este foarte posibil ca oaspeţii să se fi plimbat pe-acolo pe unde se plimbă astăzi şi timişorenii: prin actualul Parc al Rozelor. 
Aşa a fost cândva  
Potrivit uneia dintre multele monografii dedicate Timişoarei se spune că Parcul Rozelor a fost inaugurat în 1934, fiind realizat prin contribuţia femeilor bogate din oraş, care s-au întrecut în a aduce pe banii lor, de peste hotare, cele mai frumoase varietăţi de trandafiri. În inventarul din 1942 al spaţiilor verzi din oraşul de pe Bega, la capitolul ?parcuri" apare denumirea de Rozariul Regina Maria. În timp, potrivit colecţionarului timişorean de vederi Octavian Leşcu, Parcul Rozelor cunoaşte diferite denumiri: Parcul Trandafirilor, Parcul de Cultură şi Odihnă, Parcul de Cultură şi Odihnă ?Ştefan Plavăţ", Parcul de Cultură. În timpul celui de-al doilea război mondial, Rozariumul a fost considerabil distrus. După cum susţin autorii culegerii de monografii ?Grupul Întreprinderilor de Gospodărie Comunală şi Locativă Timiş", apărută în 1988, ?acţiunea de refacere a Parcului Rozelor a început în anul 1953, când s-au plantat 43 de varietăţi de trandafiri, iar până în anul 1965 s-au plantat peste 1 200 de varietăţi din producţia proprie (a unităţii de horticultură, n.n.) şi foarte multe procurate de la diferite unităţi producătoare din ţară şi străinătate." În 1965, se realizează un catalog al celor 1 200 de varietăţi de trandafiri, horticultorul timişorean Cornel Cionchin descriind amănunţit doar 400. 
Un viitor incert  
În 1950, serviciul horticol al oraşului se transformă într-o unitate independentă, subordonată Consiliului popular municipal. În acel an, printre altele, aceasta va produce 1 000 de trandafiri tufe, pentru o suprafaţă de 1,5 hectare. În 1965, suprafaţa plantată cu trandafiri ajunge în Timişoara la 23 de hectare (pentru care s-au crescut 75 000 de trandafiri). În 1973, se produc 47 000 de trandafiri, iar în 1983, 53 000 de trandafiri. În 2001 s-au livrat 4 000 de butaşi de trandafiri, iar în 2002, din cei 8 000 de butaşi care ar fi trebuit livraţi s-au plantat şi, respectiv, livrat, doar 2 000, motivul fiind lipsa banilor.  
Care va fi viitorul serelor şi cel al sediului din zona Uzinelor Mecanice Timişoara ale ?Horticulturii" este greu de spus. Mai cu seamă că atât terenul, cât şi clădirea care adăposteşte sediul regiei de profil a municipiului au fost revendicate. Va rămâne Timişoara fără flori tăiate? Vom aduce trandafirii tot din străinătate?  
garia sau chiar din Olanda? Trebuie să se nască un alt Wilhelm Mühle pentru a reda gloria de altădată a Timişoarei?  
   
   
Gratuit  
În perioada 19 iunie-30 septembrie 1891, Timişoara, care avea pe-atunci 44 000 de locuitori, a fost gazda unei mari expoziţii industriale şi comerciale, care a fost vizitată inclusiv de către împăratul Franz Jozef şi de prinţul moştenitor Jozef. Cele zece pavilioane, cu 32 de săli, au fost construite din lemn, în actualul Parc al Rozelor. Potrivit catalogului bilingv maghiar-german editat cu acel prilej, pe 120 de pagini, de către Oskar Beran, parcul expoziţiei a fost realizat gratuit de către Wilhelm Mühle, parţial în stil francez, în concordanţă cu faţada halei industriale, şi parţial în stil englez. ?Horticultura, scria Beran, era atât de amplu reprezentată ca nici în-tr-o altă expoziţie de această natură. În parcul principal sunt alternativ parcele cu pajişti şi cu grupuri de flori, flori tropicale şi plante exotice, ce încântă ochiul. Parcela mare de flori, înconjurată cu o pajişte de un verde de smarald, este un aranjament floral al grădinarilor artişti Wilhelm Mühle şi W.F. Niemetz. Primul se remarcă prin aranjamentele florale din sorturi noi şi rare şi plante ornamentale." Dar cine este acest Wilhelm Mühle care, la această expoziţie, a prezentat peste 300 de varietăţi de trandafiri? Acelaşi Beran scrie: ?Se remarcă în primul rând grădina de horticultură a lui Wilhelm Mühle şi florăria aferentă calificată pe primul loc din ţară (Ungaria, n.n.). Această grădină dispune de 17 solare mari ocupând o suprafaţă totală de  8 200 m2, unde se remarcă mai ales plantaţia de trandafiri a căror frumuseţe nu este întrecută niciunde în ţară. Regina Ungariei, precum şi reginele României şi Serbiei au comandat de multe ori coroane şi buchete de flori  din această grădină."  
   
Sărăcie?  
Dacă în primii ani după război municipalitatea de atunci a găsit resurse financiare pentru refacerea Parcului Rozelor şi chiar pentru construirea teatrului de vară, municipalitatea de astăzi nu găseşte bani nici măcar să menţină ca lumea acest parc. Dacă în 1965 existau aici 1 200 de varietăţi de trandafiri, astăzi abia mai există 600. Cele 10 000 de fire de trandafiri existente acum ocupă un hectar (atâta cât teatrul de vară) şi sunt plantate pe opt grupe, în carouri în formă de romb, delimitate cu gărduleţe vii din buxus. Dar iată şi grupele de care pomeneam: Thea - hibrizi; Floribunda - grandiflora; Floribunda; Remontanti; Arbustiferi; Lutea - hibrizi (permeţiana); Poliantha; Poliantha - hibrizi.  
Dl Pavel Bociort, tehnician, şeful secţiei spaţii verzi din cadrul ?Horticulturii" timişorene, spune că în fiecare an de aici se fură câte 300 de fire de trandafir. Un alt fapt îngrijorător, iar cei care vizitează Parcul Rozelor pot vedea cu ochii lor, este  tratamentul pe care-l suportă copacii, proprietarii care-şi plimbă câinii prin parc antrenându-şi patrupedele pe scoarţa acestora. 
AGENDA nr. 24/15 iunie 2002
No votes yet

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1143314
  • Unique Visitors: 24976
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 0 vizitatori online.