proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Braconajul lasă România fără sălbăticiuni

După ce au pustiit Oltenia de iepuri şi fazani, oltenii cu ogari  se distrează acum în Banat 

Vânatul este poate cea mai veche îndeletnicire a omului. În zorii omenirii şi multă vreme după aceea, a vâna însemna a mânca, deci, a supravieţui. În timp, o dată cu descoperirea primelor secrete ale agriculturii, vânătoarea a devenit o ocupaţie complementară. Pentru ca acum să devină o îndeletnicire sportivă, un hobby. Pentru alţii, însă, doar o plăcere sadică. Sau un mijloc de a mai face un ban în plus. 
   
Etica vânătorească  
?Etica vânătorească are legile ei nescrise, care se învaţă în timpul participării afective şi efective la vânătoare? - afirmă, în cartea sa ?Homo kinegetikos şi trofeele de vânătoare?, dr. Andras Kiss, licenţiat în biologie, cercetător ştiinţific gradul I, coordonatorul Secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Banatului. O moralitate puternică manifestată de vânător de regulă reflectă o personalitate puternică, ale cărei decizii sunt potrivite şi pot fi considerate adecvate, fapte pozitive. Faţă de vânat se comportă cu foarte mult tact şi admiraţie. Lasă vânatului şansa de scăpare, se străduieşte să cauzeze cât mai puţină suferinţă, respectă întru totul legile naturii. Aşadar, iată, în viziunea unui om de ştiinţă, un portret al vânătorului ori despre cum ar trebui să fie acesta. Este braconierul un asemenea om? Cu siguranţă, nu. Asemenea indivizi, dar şi vânătorii care nu respectă etica vânătorească, sunt desconsideraţi. Vânătorul, mai spune Kiss, va deveni un duşman convins al acelora care atentează, prin distrugeri inutile, la stabilitatea echilibrului ecologic, a mediului înconjurător şi a populaţiei de vieţuitoare. Şi nu în ultimul rând va combate orice fel de vânătoare neautorizată, comportându-se ca un inspector voluntar de vânătoare. 
Plan de recoltă  
Pentru sezonul 2002-2003, membrii vânători ai A.J.V.P.S. Timiş au, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dreptul să vâneze: doi lupi, un urs, o pisică sălbatică, 242 de căpriori, nouă cerbi comuni, trei cerbi lopătari, 144 de porci mistreţi,  6 295 de iepuri, 8 670 de fazani, 6 600 de raţe sălbatice, 1 157 de vulpi, 100 de gâşte sălbatice,  4 390 de prepeliţe, 950 de sturzi, 850 de grauri,   
1 500 de turturele, 100 de gaiţe şi 3 800 de guguştiuci. Pentru fiecare partidă de vânătoare este nevoie de o autorizaţie eliberată de către A.J.V.P.S. Timiş. Dar cine-şi pierde vremea cu mărunţişuri cum sunt gaiţele, graurii sau sturzii? Vânătorii străini. Pentru 50 de euro pe zi, ei pot vâna aceste păsări în sistem pauşal, la sfârşitul vânătorii trebuind să specifice însă câte exemplare au împuşcat. Tot în sistem pauşal, dar cu 75 de euro pe zi, străinii pot împuşca şi raţe sălbatice. Organizat, ei pot vâna fazani şi iepuri cu 25 de euro pe zi, pentru fiecare exemplar de fazan plătind însă în plus câte 6 euro, iar pentru iepuri, câte 25 de euro. La  mistreţi, urşi şi cerbi, vânătorii de peste hotare plătesc în funcţie de mărimea vânatului. Iar la căprior, tariful este 225 de euro pe exemplar, la care se adaugă o cotă în funcţie de mărimea vânatului. 
?Moartea căprioarei?  
Ieri, când spuneai braconaj îţi aduceai aminte de ?Moartea căprioarei? a lui Nicolae Labiş. Astăzi, când spui braconaj, te gândeşti la copiii de bani gata, la oamenii cu funcţii în stat, la patroni putred de bogaţi care sfidează bunul simţ. Braconierul de astăzi merge la vânătoare cu jeepul, vânează la lumina farurilor, cu arma cu lunetă, cu infraroşii, împuşcă păsări şi animale în afara sezonului permis, pescuieşte în timpul prohibiţiei. Oful vânătorilor din cadrul Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Timiş este faptul că, deşi mulţi dintre braconierii prinşi şi dovediţi scapă de tot sau doar cu amenzi administrative, potrivit Legii nr. 103/1996 a fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului. În 2002, în Timiş au fost descoperite 22 de cazuri de braconaj, în care au fost implicaţi 29 de braconieri şi acesta este doar vârful aisbergului, spune dl Cornel Lera, directorul A.J.V.P.S. Timiş.  În cazul braconajului din zona Pişchia, s?au împuşcat o ciută de cerb carpatin, o ciută de cerb lopătar şi un căprior. Doi dintre braconieri au fost chiar vânători cu patalama, membri ai A.J.V.P.S. Timiş. Pentru fapta lor reprobabilă, au fost excluşi din asociaţie, nu mai au drept să poarte armă şi li s-a întocmit dosar penal. Se vânează mult la farul maşinii, pe timp de noapte. Sau cu proiectoare alimentate de la baterii auto. Peste zi se vânează din maşină. Braconierii sunt însă foarte agresivi, nu doar cu prada, ci şi cu oamenii, şi sunt în stare de orice pentru a se răzbuna pe cei care i-au surprins în flagrant ori i-au dovedit a fi încălcat legea. Foarte folosite sunt laţurile, îndeosebi în zonele limitrofe localităţilor. În fiecare sezon (toamnă-primăvară), în Timiş se adună peste 10 000 de laţuri, făcute în principal din sârmă. Acestea se folosesc atât pentru vânatul mic (iepuri, fazani), cât şi pentru cel mare (urs, mistreţ). În ultimul timp, însă, ia amploare vânatul cu ogarii sau cu metişii de ogari. După ce au pustiit Oltenia de iepuri şi fazani, oltenii îşi fac simţită prezenţa şi în zona Timişoarei, unde vânează iepuri în fugă, cu ogarii. Se braconează însă şi peştele, braconierii fiind consideraţi şi pescarii care nu şi?au vizat permisele de pescuit. Pentru prinderea peştilor se folosesc plase cu ochiuri mici, undiţe cu trei cârlige, curentul electric, dinamita. Şi fiindcă la noi totul este posibil, la braconaj au fost prinşi chiar şi cetăţeni străini.  
Fond  
Potrivit Ordinului M.A.A.P. nr. 193/30 aprilie 2002 privind reactualizarea delimitării fondului cinegetic al României în fonduri de vânătoare, Timişul are cel mai mare fond de vânătoare, respectiv de 86 827 268 de hectare. Fiecare vânător, cetăţean român, cu cotizaţia achitată la zi, beneficiază pentru practicarea vânătorii de o suprafaţă de 150 şi 500 de hectare fond de vânătoare în zona de câmpie, între 350 şi 700 de hectare în zona de deal şi între 400 şi 1 000 de hectare în zona de munte. A.J.V.P.S. Timiş gospodăreşte 62 de fonduri de vânătoare şi are   
2 478 de membri vânători. Cu toate că este cea mai numeroasă asociaţie de profil din ţară, A.J.V.P.S. Timiş mai are loc pentru peste 800 de noi membri. Estimativ, pe fondul de vânătoare al A.J.V.P.S. Timiş trăiesc: 677 de mistreţi, 54 255 de iepuri de câmp, 46 697 de fazani, 234 de cerbi comuni,  65 de cerbi lopătari, 6 728 de căpriori, 20 de urşi şi 24 de lupi. 
Prăpăd 
Câinii hoinari fac prăpăd, susţine dl Cornel Lera. În ultimii ani, aceştia s-au înmulţit peste măsură. Unele primării prind câinii comunitari, pe care-i eliberează apoi în câmp. Aceştia produc pagube mari, mai mari decât vulpea, care mănâncă şi hoituri. Pe de altă parte, câinii ciobanilor constituie şi ei un pericol deloc de neglijat pentru vânat. Potrivit legii, pentru o turmă de oi de la câmpie se acceptă doar un câine, la deal - doi, iar la munte - trei. Or, în realitate, fiecare turmă are între cinci şi zece câini, toţi fără jujeu la gât şi nevaccinaţi. Pentru a se combate câinii hoinari, se organizează vânători speciale. Este considerat hoinar orice câine aflat la o distanţă mai mare de 200 de metri de stăpân sau aşezare omenească, ori dacă nu poartă jujeu. Pentru câinele prins fără jujeu amenda este între cinci şi 15 milioane de lei. Pagube la vânat produc nu doar câinii ciobanilor, ci şi oile, care păşunează în pădure şi hrana animalelor sălbatice. Şi asta chiar dacă păşunatul este interzis în perioada 15 noiembrie-1 aprilie. Pe de altă parte, societăţile agricole nu apelează la firme specializate şi pun pe câmp momeli otrăvitoare pentru rozătoare, însă în grămezi mari, la care vin, din nefericire, şi celelalte sălbăticiuni. Vânătorii organizează şi acţiuni de combatere a răpitoarelor (coţofene, vulpi etc.). Primăvara, se adună ouă de coţofană, care se plătesc la preţul unui ou de găină. Pentru fiecare pereche de gheare de coţofană se dau două cartuşe de vânătoare (12 000-15 000 de lei).  
  
AGENDA nr. 4/25 ianuarie 2003
Your rating: None Average: 10 (1 vote)

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1142008
  • Unique Visitors: 24949
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 0 vizitatori online.